Sultan Ahmetmoskee of Blauwe Moskee Istanbul, informatie en weetjes

In dit artikel lees je alle informatie over de Sultan Ahmetmoskee of blauwe moskee in Istanbul, het bezoekadres, de openingstijden en alle weetjes over de blauwe moskee zelf.

Tags/labels: RobsCityTrips, RobsIstanbul

Istanbul, Turkije

Istanbul of Istanboel zoals het ook wel geschreven wordt, is de grootste stad van Turkije, met naar schatting 20.000.000 inwoners. Istanbul is niet de hoofdstad van Turkije, dat is Ankara. De stad is strategisch gelegen aan de Bosporus, een relatief smalle zeestraat, die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee. Dat maakt dat Istanbul, als enige stad ter wereld, op twee continenten ligt, namelijk voor een deel in Europa en voor een deel in Azië. 

50c44fe4a744c5045fd2158511fa00b9_medium.

Istanbul is een stad met een rijke geschiedenis. Gesticht in het jaar 667 voor Christus door de Grieken, kreeg het de naam Byzantium. Later kreeg het de naam Constantinopel, en was het de hoofdstad van het Byzantijnse of Oost-Romeinse Rijk. Tijdens het Ottomaanse Rijk was Istanbul hoofdstad van Turkije.

Wie ooit in Istanbul is geweest, die weet dat het een zeer kosmopolitische stad is, met een voor een groot deel seculiere inwoners. Het is een 24uurs stad, waar je altijd kan eten en uitgaan en waar de mooiste vrouwen ter wereld zijn te vinden.  Een stad waar ik jarenlang graag vertoef, met warme en intens levende mensen. Een wereldstad!

Sultan Ahmetmoskee of Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee of Sultan Ahmed is een moskee, een Islamitisch gebedshuis, in Istanbul. Het is gebouwd van 1609 tot 1616, als het Ottomaanse antwoord op de Hagia Sophia. Volgens historische bronnen, wilde de architect wilde de Hagia Sofia  in pracht en schoonheid overtreffen en hoewel de meningen daarover verschillen, is het wel degelijk een prachtig gebouw geworden.b247ec813ea7f85068762217d23f4f13_medium.

Deze moskee werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmet de eerste gebouwd en is bekend vanwege zijn grote (33 meter) koepel en de 6 minaretten. Omdat de Alharammoskee in Mekka ook 6 minaretten had, liet de sultan daar een zevende minaret bouwen, zodat er verschil bleef.

De Sultan Ahmet wordt, volgens de meest gangbare uitleg,de blauwe moskee genoemd vanwege de ruim 20.00 geschilderde blauwe Izniktegeltjes die aan de binnenkant gebruikt werden. 

Volgens andere bronnen had de naam blauwe moskee niets te maken met de binnenkant maar door het feit in vroegere tijden de moskee van buiten blauw scheen, door het reflecterende zeewater. We kunnen dat niet meer controleren omdat er nu een aantal gebouwen tussen de moskee en de zee staan.

Adres Blauwe Moskee

Sultanahmet Cami
Istanbul
Turkije

Telefoonnummer 0090 (0) 212 5181319

De Blauwe Moskee bezichtigen

De Blauwe Moskee is een fantastisch gebouw. Of je nu iets met Islam hebt of niet, en bezichtiging is zeer de moeite waard, en de toegang is gratis!

Openingstijden : dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur.df6b6e1cdbc9757f4a3c655d3fdaffda.jpg

Toeristen dienen hun schoenen uit te trekken, voordat ze de moskee betreden. Bedekte kleding is verreis ten de vrouwen dienen hun haar te bedekken. Deze doekjes worden desgewenst ter plekke verstrekt voor de tijd van het bezoek. De moskee is gesloten tijdens gebedsdiensten (5x per dag).

Weetjes over de Sultan Ahmetmoskee

  1. Het is de enige moskee in Istanbul met zes minaretten. Doorgaans heeft een moskee een, twee of vier minaretten. Volgens de legende waren de zes minaretten het gevolg van een spraakverstand. De sulton wilde gouden (altin) minaretten maar er werd zes (alti) begrepen door de architect.
  2. De architect van de Sultan Ahmetmoskee  was Sedefkar Mehmed Aga.
  3. In de Moskee bevindt zicht het graf van de Sultan Ahmet.
  4. Oorspronkelijk had het complex vier fonteinen, nu zijn er dat nog drie.
  5. Paus Benedictus de XVI bezocht de blauwe moskee op 30 November 2006 tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Turkije.

Vind hier meer van Rob's Citytrips met must see attracties:

68

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website