Helsinki, de perfecte stedentrip

Ook al ligt Helsinki in het 'koude' noorden, het is zeker de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. Het is een ideale stad voor een stedentrip, daar alles heel dicht bij elkaar ligt.

 

Helsinki is een veelzijdige stad, gelegen aan de zuidkust van Finland. De regio heeft zo'n 590.000 inwoners, en heeft een groot aantal omringende eilanden die een goede kans bieden om de stad vanaf het water te bewonderen.

Hoewel de Finse taal niet bepaald bekend is om één van de makkelijkste talen te zijn, is het helemaal niet lastig om jezelf door de stad te navigeren aan de hand van borden en wegwijzers. Het feit dat Finland tweetalig is (Fins en Zweeds), maakt het namelijk heel wat makkelijker, aangezien zweeds meer in de richting van Duits/Nederlands gaat.

 

Transport

Je kunt op veel verschillende manieren de stad verkennen. Helsinki heeft een metro, en verschillende tramlijnen. Daarnaast zijn er ook talloze bussen, en kun je met de trein de kleine omliggende steden bezoeken. En laten we de boot niet vergeten! Met een vervoersticket kun je binnen een uur gebruik maken van alle centrale vervoersmiddelen, en daar hoort ook de boot bij, die je naar verschillende eilanden van helsinki kan brengen. Als je een beetje krap bij kas zit, kan je ook makkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden te voet bereiken.

 

Accomodatie

Als je een paar dagen in Helsinki wilt blijven, heb je de keuze uit veel uiteenlopende mogelijkheden. Zo zijn er luxe, dure hotels in het centrum van de stad (Zoals het Hotel Kämp), maar ook hostels (hostel academica), die simpele accomodatie bieden tegen een lage prijs, maar die desondanks zeer zorgvuldig worden onderhouden, en een goede en schone indruk maken. Veel van deze hotels en hostels bevinden zich in of in de buurt van het centrum, wat het makkelijk maakt om snel op je gewenste bestemming te zijn. 

 

 

Bezienswaardigheden

Helsinki heeft een breed scala aan bezienswaardigheden. Kerken, musea, parken, architectuur etc. Zo is er bijvoorbeeld de Tuomiokirkko, de domkerk van Helsinki die zich bevindt op het senaatsplein, net achter de haven. Het is een evangelisch-lutherse kerk. Op foto's ziet de witte kerk er al mooi uit, maar het is nog indrukwekkender om er daadwerkelijk voor te staan. Je ziet hem vanuit veel verschillende plaatsen. Vlakbij de Tuomiokirkko bevindt zich ook de Uspenski kerk. Dit is een Russische kerk op het eiland van Katajanokka. Suomenlinna is een fort dat zich bevindt op één van Helsinki's eilanden. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, en is vanaf de toeristenhaven nog geen kwartiertje varen.

 

Als je je interesseert voor achitectuur, kun je onder andere een bezoekje brengen aan het Centraal Station (Rautatientori), Finlandia Hall, Kiasma, Olympisch stadion, Nationaal museum van Finland, het Senaatsplein en de Universiteit van Helsinki (naast het senaatsplein).

Midden in het centrum ligt het Esplanade park. Dit biedt een uitstekende mogelijkheid om even uit te rusten na een dag shoppen of sightseeing, of gewoon even om de natuur en de stad op je in te latetn werken. Langs dit park bevinden zich ook exclusieve en dure winkels.

 

Voor kinderen is het leuk een bezoek te brengen aan de dierentuin (ook op een eiland), sealife of het attractiepark Linnanmäki.
Direct gelegen aan de haven is de Kauppatori, een markt met veel levensmiddelen uit Finland, maar ook de een of andere toeristenkraam. In het hoogseizoen verandert deze markt in een toeristenmarkt, en kan je er leuke souveniers vinden. Direct ernaast is de Kauppahalli, een hal met vaste kramen, vooral met eten. De meeuwen zijn nogal brutaal, dus het is aan te raden voorzichtig te zijn met je broodje of ijsje als je buiten loopt!

Winkelen

Aleksanterinkatu is de centrale winkelstraat van Helsinki, en je vind hier warenhuizen als Stockmann en Sokos en cafés als Robert's coffee en het Fazer café. Buiten het centrum vind je veel aparte kleine winkeltjes zoals tweedehands winkels, CD-winkels (waar niet alleen de top 40 te krijgen is, maar ook echte schatten verborgen liggen), kunstgallerijen en natuurlijk ook de toeristenwinkeltjes.

Met een goede mix tussen moderniteit en oude bouwstijlen, is het een stad waar je alle kanten op kunt.

 

 

133

3 Comments

Joeri99

Wednesday, February 19, 2020 Reply

uitmuntende kwaliteit

Ruud

Wednesday, February 19, 2020 Reply

Goed Artikel

Airmistress

Wednesday, February 19, 2020 Reply

Lijkt me ook leuk om een keertje Helsinki te bezoeken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website