Het mooiste van Turkije

Turkije is een groot land en al jaren een favoriete vakantiebestemming, wat is het mooiste en meest favoriete in Turkije wat je toch zeker gezien moet hebben om je vakantie compleet te maken, lees het in de “mooiste om te zien en te doen in Turkije”  en leer wat over het land in de “beste weetjes Turkije”.

4cfdced511768164e517511a2baceb74.jpg

Mooiste om te zien en te doen  in Turkije

Istanbul, het bruisende hart van Turkije, is de enige stad ter wereld die op twee continenten is gebouwd. In Istanbul zijn vooral de moskeeën, de overdekte bazaar en de brug bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

Centraal-Anatolië 

In Centraal-Anatolië  ligt Ankara, de hoofdstad van Turkije, een wereldstad met het mausoleum van Atatürk, de burcht “Kale” en verschillende museums.

In de streek Centraal-Anatolië  moet je Cappadocië zien, in Cappadocië staan een soort stenen kegels van vulkanische as, deze kegels en pilaren worden ook wel tufgesteente genoemd. In sommige tufsteenkegels zijn woningen uitgehakt en waaghalzen blijven zelfs een nacht slapen in zo’n rotswoning. De leukste manier om dit tuflandschap te bekijken is vanuit de luchtballon.

Westkust Turkije

De westkust van Turkije ligt aan de Egeïsche Zee, de perfecte ligging voor een strandvakantie maar ook voor veel opgravingen. Bekende plaatsnamen aan de westkust zijn: Bodrum en Izmir. Bodrum heeft een schitterende baai en de meest beroemde open lucht discotheek: Halikarnas, er is ruimte voor circa 5.000 mensen, de sfeer is luxe en de locatie spectaculair.

Izmir is de op twee na grootste stad van Turkije, er is oa een fraaie baai met veel palmbomen, de Kemeralti bazaar met beroemde handgemaakte waterpijpen.

 

Bij de stad Denizli ligt het Katoenkasteel oftewel Pamukkale, het zijn kalksteenbassins en het kalkhoudende water dat over de bassins stroomt vormt witte afzettingen langs de randen van de bassins op de verschillende terrassen, het ziet er uit als wit katoen of als bevroren water.

In de omgeving van Pamukkale graven archeologen het Hierapolis uit, een plek waar rijke Grieken en Romeinen vroeger naar toe gingen om beter te worden. Bij de opgravingen zijn ze terecht gekomen bij de mysterieuze plek Plutonion in de tempel van Apollo. Plutonion zou de plaats zijn die toegang verschaft tot de onderwereld, toegang tot de hemel of de hel.

 

Zuidkust Turkije

De zuidkust van Turkije wordt ook wel de Turkse Rivièra genoemd en heeft een lengte van circa 800 kilometer. Een bekende plaats aan de zuidkust is Antalya, de stad heeft een kleine twee miljoen inwoners. Maak vanaf hier de “Blauwe reis” (mavi yolculuk) met een zeilboot of rondvaartboort varen langs de Turkse Rivièra.

In Antalya ligt het Dudenpark met de Duden watervallen.

Op de Köprüçay rivier kan je gaan raften, er zijn verschillende mogelijkheden voor beginnende of ervaren rafters.

Maramaris ligt ook aan de zuidkust en is een levendige vakantiebestemming, ook vanaf hier worden de bekende “Blauwe reizen” gevaren, een mooie zeiltocht met een typische Turkse zeilboot, de “gulet”.

 

Beste weetjes over Turkije

744e41dc44e6ec4768c926dcc93c56a2.jpgDe Hollandse tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije.

Sinterklaas komt niet uit Spanje maar van oorsprong uit Turkije.

Istanbul is niet de hoofdstad van Turkije maar wel de grootste stad van Europa.

Het woord "Turk " betekent sterk.

Turks fruit groeit niet aan de boom maar is een zoet snoepje gemaakt van suikerwater, gelatine en fruitsap, soms met pistache.

Turkije is ruim 20 keer zo groot als Nederland.

De yoghurt is oorspronkelijk door de Turken ontwikkeld. In Turkije is de "ayran"(een Turks yoghurtdrankje) heel populair.

Thee is de drank die het meest gedronken wordt, overal in Turkije vind je theehuizen.

126

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website