India: de tropische stranden van Goa

Van kolonie naar toeristenparadijs

Goa is de kleinste deelstaat van India, met het (op drie na) laagste inwoneraantal per vierkante kilometer. Toch is Goa verreweg de rijkste staat van India, gerekend naar het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking; dit ligt in Goa namelijk tweeënhalf keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Debet aan deze mooie inkomstencijfers is voor een groot deel de buitenlandse toerist, die hier al ongeveer 50 jaar regelmatig op de mooie stranden neerstrijkt. Zelf heb ik er een aantal jaren geleden ook een kijkje genomen.

Korte geschiedenis van Goa

Goa of Konkan, zoals het gebied ook wel in India genoemd wordt, kent een lange geschiedenis van menselijke bewoning. De oudste archeologische vondsten hieromtrent dateren van 30.000 (!) jaar geleden.

Rechts: petroglyfen bij Usgalimal.

Later gevonden petroglyfen van meest dieren zijn ongeveer 10.000 jaar oud. In ongeveer 2300 voor Christus werd het gebied rond Goa al geregeerd door de Soemeriërs.

Vele verschillende, afwisselend hindoeïstische en boeddhistische dynastieën wisselden elkaar eeuwenlang af; er werd vaak gevochten om dit gebied, dat toch wel gezien kan worden als één van de bakermatten van de menselijke geschiedenis.

58a5cc663d1007b7ceae0d0173250688.jpgIn 1488 arriveerde de eerste West-Europeaan: de Portugees Bortolomeu rondde de Kaap en bereikte Goa. Tien jaar later zeilde Vasco da Gama naar Goa om er een bloeiende handelsroute in specerijen op te zetten. In 1559 maakten de Portugezen Goa tot residentie van de Portugese onderkoning.

In de 17e eeuw zette het verval in het Portugese rijk en evenredig in de Portugese koloniën in. Tot die tijd waren de bezittingen binnen de Portugese invloedssfeer uitermate bloeiend geweest, maar door de sterke opkomst en alleenheerschappij van eerst de Nederlandse en later de Britse zeevaart in dit gebied verzwakte de Portugese macht meer en meer. Toch hield men het gebied in handen; Goa heeft nooit onder Britse heerschappij gestaan, zoals de rest van India tot 1947 ten deel viel.

Na de Indiase onafhankelijkheid weigerde Portugal met de nieuwe staat te onderhandelen over de Portugese kolonie. In 1951 werd Goa (als Portugees Indië) wel al een overzeese provincie van Portugal met verregaande autonomie. Tien jaar later, in 1961, viel India Goa binnen en bezette de provincie. India en Goa regelden hun samenwerking in een soort unieverdrag. Pas in mei 1987 verviel deze unie en werd Goa, als  vijfentwintigste deelstaat, aan India toegevoegd.

Geloof en religie in Goa

De komst van de Portugezen betekende ook de komst van het Rooms-katholieke geloof in het overwegend hindoe-India van die tijd. Ook na het vertrek van de Portugezen is nog altijd ongeveer 30% van de bevolking in Goa katholiek. De overige 70% is hindoe of moslim.

Links: de statige Saliao Kerk met haar reikhalzende torens is een studie in aspiratie.

Rechts: in de Basiliek van Bom Jesus worden de relikwieën van St. Franciscus Xavier, de patroonheilige van Goa, bewaard.

De Portugezen bouwden een aantal prachtige kerken, waarvan de meeste nog steeds te bewonderen zijn. Twee locaties, namelijk die van de Basiliek van Bom Jesus en het gebied met kerken en kloosters in oud-Goa, staan op de Werelderfgoedlijst. De Portugezen wisten, ondanks de Engelse aanwezigheid in India, het gebied lang onder hun controle te houden. Pas in 1987 werd Goa officieel een deelstaat van India.

Goa en toerisme

Door de mooie goudgele stranden, het smaragdgroene binnenland en de (voor India) gelijkmatige temperatuur is Goa altijd aantrekkelijk geweest voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Van de ruim twee miljoen toeristen, die de deelstaat nu per jaar ontvangt, is meer dan de helft afkomstig uit het buitenland.

Een bijzondere opleving in het toerisme volgde overigens in de nasleep van de flowerpower-cultuur van het hippietijdperk. Transcendente meditatie, zen, Indiase goeroes en yogi's waren in de jaren 60 van de 20e eeuw ineens 'hot'. Door heel India heen dompelden de sterren van die tijd (pop- en rockgroepen, zangers en zangeressen, acteurs en actrices) zich onder in ashrams, in oude Indiase wijsheden en meditatietechnieken.

Hoewel ashrams in het Rooms-katholieke Goa niet echt te vinden waren, werden de prachtige tropische stranden wel in gelijkertijd ontdekt door deze rijke groep, om in redelijke anonimiteit, maar met alle beschikbare luxe voorhanden, uit te rusten en te genieten van een zonnige vakantie aan een tropisch strand. In hun kielzog kwamen daarna de fans en andere belangstellenden, die aldus de toeristenindustrie van Goa een flinke oppepper gaven.

Linksboven en linksonder: in de straten van Goa kom je regelmatig vee tegen, hetzij opgesierd en met begeleiding, hetzij loslopend.

Is Goa voor Bollywood al een thuiswedstrijd (onder andere 'Bride and prejudice'), ook Hollywood heeft de kleine deelstaat steeds meer voor opnames op het oog. 

 

Zo speelde de tweede Bourne-film ('The Bourne Supremacy') al een stukje in Goa. De makers van de 23e James Bond-film wilden juist de mooie Dudhsagar-waterval (in het oosten van Goa, bij de grens met de deelstaat Karnataka - zie foto rechts) voor de filmopnames gaan gebruiken.

Klimaat van Goa

Goa is duidelijk warmer, vochtiger en groener dan het noordelijker gelegen, droge Rajasthan.

Een heel groot verschil, de tropische begroeiing eindigt met palmbomen op de goudgele stranden.

Er wordt in deze streek veel rijst verbouwd. De groene rijstvelden zorgen dan ook voor prachtige vergezichten. Dieper landinwaarts neemt het aantal bergen en de hoogte van het landschap toe.

Moesson- of regentijd

De beste tijd voor een bezoek is de droge tijd, die gewoonlijk loopt van december tot en met maart. April en mei zijn meestal de al wat vochtiger wordende overgangsmaanden naar het natte seizoen, evenals oktober en november dat zijn voor de droge tijd. Daartussen, van juni tot en met september, ligt de natte of moessonperiode, waarbij juli meestal de natste maand is met gemiddeld een regenval van 1000 (!) mm per vierkante meter.

Temperatuur

De maximum temperatuur ligt in de droge tijd (december tot en met maart) gemiddeld rond 30 °C. De minimum temperatuur is dan gemiddeld rond 22 °C. In de natte tijd komt de maximum temperatuur een paar graden lager uit door de welkome afkoeling van de regen.

Toeristische stranden van Goa

Op de stranden van Goa kun je ligstoelen met parasol huren; dat is beslist geen overdaad want de zon brandt hier altijd. Zelfs als je continue onder de parasol blijft liggen, word je bruin. Ook staan er verschillende paviljoens en eettentjes op het strand, waar je wat kunt drinken of eten. De service gaat ook zover, dat je je bestelling op het strand bij je strandstoel kunt laten brengen. Een massage op je strandstoel (met of zonder ayurvedische oliën) en shoppen bij de plaatselijke souvenirverkopers, die het strand afsjouwen, behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Het zeewater van de Indische Oceaan langs deze kust is niet koud, maar lauwwarm. Er is echter een hele sterke golfslag. Echt zwemmen zit er niet in, integendeel: bij eb is het oppassen, dat je niet in zee meegetrokken wordt.

 

 

 

 

 

Links: typische 'strandtent'. Rechts: de netten zijn er om de vogels van de tafels en het eten af te houden.

Tot slot

7ac4de6ad51461d1a2c8b57fe0740929_medium.Mocht je last hebben van de winterblues, is overwinteren in Spanje je toch nog te koud, dan is Goa misschien een optie voor een mooie wintervakantie. Ik heb er destijds in ieder geval van genoten.

 

Links: Goa, een villa in typisch Portugese stijl.

 

ASMAY.

© 2013 Foto's: Asmay, Office.microsoft.com, Wikimedia Commons.

 

fb65baa67bd0ef82813ebba31cd34206.jpg

Zie ook:

India-de-Taj-Mahal-een-Indiase-love-story

India-Mumbai-en-een-dagje-uit-naar-Elephanta-Island

India-Puducherry-een-stukje-Frankrijk-in-India

India-Udaipur-parel-van-Rajasthan

Hoe-bestaat-het-vrouw-leeft-weer-na-24-jaar

Of lees verder via:

https://tallsay.com/asmay of

https://asmay.wordpress.com/ of

https://tallsay.com/asmaysrecepten of

https://asmaysrecepten.wordpress.com/

56

4 Comments

Robin93

Thursday, February 21, 2019 Reply

Mooi! Wil ik ooit ook nog eens naar toe.

Oxalis

Thursday, February 21, 2019 Reply

Exotische en misschien minder bekende bestemming voor een strandvakantie, althans vanuit Europa. Wel in een mooie omgeving.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dat klopt, rond de kerstperiode ligt in Goa het hoogseizoen.

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

Zou ik niet één twee drie aan hebben gedacht, maar waarom niet? Rond de kerst is het daar waarschijnlijk ook minder heet; mooie bestemming voor een tropische kerstvakantie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website