Istanbul, wereldstad deels in Europa, deels in Azie

Istanbul, wereldstad deels in Europa, deels in Azië

Istanbul, een mooie stad met veel bezienswaardigheden en heel veel vriendelijke mensen. Toeristen zijn er zeer welkom en de Turken maken graag een praatje met je.

       f4dfacaf756c330b740e27af4a17b159_medium.

Istanbul ligt in twee werelddelen, namelijk Europa en Azie en wordt in tweeen gedeeld door de rivier de Bosporus. Hierboven zie je een voorbeeld van een hangbrug die, zoals de Turken noemen Europa van Azie scheiden. Er wonen ongeveer 16 miljoen mensen dus je kunt wel nagaan dat het er druk is en soms overweldigend. Istanbul was de hoofstad van het Ottomaanse rijk en daarvoor heette de stad Constantinopel, hoofdstad van het Byzantijnse rijk. 

 

Bezienswaardigheden:

Blauwe Moskee

Hieronder zie je een foto van de Blauwe Moskee, gebouwd tussen 1609 en 1616, bij de Turken beter bekend als Sultanahmet. Het dankt zijn naam aan de blauwe tegeltjes aan de buitenkant.

Deze moskee ligt op een heuvel en is in een gedeelte van de stad altijd wel ergens aan de horizon te zien.  

 

        fc83cb4eee80ab919e53eef273b18f07.jpg

 

De  binnenkant van de moskee heeft  prachtige  glas in lood ramen. De kant van de moskee waar de mooiste ramen zijn is ook de kant waar de gelovigen naar bidden.

 

Haghia Sophia 

Haghia Sophia is in vroegere tijden een christelijke kerk geweest, eeuwenlang de grootste kerk ter wereld. Onder het Ottomaanse rijk in 1453 werd de kerk omgevormd  naar een moskee. Omdat in moskeeen geen afbeeldingen mogen zijn van mensen of dieren,  zijn in die tijd alle christelijke afbeeldingen verborgen.

Sinds 1934 is het een museum geworden en men is het gehele interieur aan het opknappen en proberen om zo veel mogelijke originele afbeeldingen te herstellen. 

 

          a339a8e8702b50aa659987187ad5a24c.jpg

 

Suleymaniye Moskee

Dit is de Suleymaniye Moskee, zeer indrukwekkend door zijn enorme grootte. Gebouwd tussen 1550 en 1557. Aan de buitenkant van de moskee bevinden zich allemaal wasplaatsen waar gelovigen hun gezicht, voeten en handen wassen voor het bidden. Aan de voorkant van de moskee bevinden zich vier minaretten.

 

          3330f9dcb61ed76c6f69f76b122a47da.jpg

 

Topkapi paleis

Het Topkapi paleis is gebouwd tussen 1459 en 1465. Het complex bestaat uit vier enorme binnenplaatsen met een reeks paviljoens, een stenen versie van de vroegere tentenkampen van de nomadische Osmanen.

In 1924 werd het voor het publiek opengesteld als museum.
In dit paleis bevind zich o.a. een harem gebouw, wat een beetje sultan natuurlijk had.

 

         77f82ba3ebf8e756917b5537255871b8.jpg

 

Naast deze paar gebruikelijke bezienswaardigheden, valt er nog veel meer te ontdekken in deze stad. Je kunt er ook heel goed wandelen, aan te raden is dan een wandeltocht te gaan maken met een lokale gids, die je op plekken brengt waar de "gewone" toerist meestal niet komt en deze gidsen bezitten over zeer veel leuke informatie.

Het uitgaansleven in Istanbul is zeer uitgebreid. Het toeristische gedeelte ligt in de buurten Sultanahmet en het Taksimplein. De inwoners van Istanbul gaan meestal uit in Istlikal Caddesi en in Ortakoy. Veel live muziek maar pas op met nachtclubs, sommige zijn heel erg duur. Ook al is het een moslimland, alcohol kun je gewoon krijgen en je kunt ook de waterpijp roken of uitgebreid thee drinken. En uiteraard kun je hier ook verrukkelijk eten.

Je wordt er als tourist erg vriendelijk ontvangen en mede daardoor heb ik het er erg naar mijn zin gehad en hoop er zeker nog eens terug te keren.

 


Tekst en foto's @Ingrid Aanen

http://www.ingridaanen.nl

52

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website