Keulen, ideaal voor een stedentrip

Bij een stedentrip denk je misschien aan verre bestemmingen zoals Barcelona, Rome of zelfs Istanbul. Toch zijn er ook genoeg steden dichter bij huis die minstens zo geschikt zijn voor een kort toeristisch avontuur. Keulen bijvoorbeeld. Deze vierde stad van Duitsland ligt slechts een uur over de grens bij Limburg. In dit artikel lees je wat er zoal in Keulen te zien en te doen is.

a735082b5d145a10e89de0a6c9e4d5e0.jpg

Foto door Lukasz Kryger (CC BY 2.0)

Talloze bezienswaardigheden

Op het gebied van toeristische trekpleisters stelt Keulen niet teleur. Zo is er de Dom van Keulen, een gigantische kathedraal die tot de grootste ter wereld behoort. Binnenin vind je prachtige relikwieën uit de middeleeuwen en voor een geweldig uitzicht over de stad kun je een van de 157 meter hoge torens beklimmen. Minstens zo interessant zijn de her en der door de stad verspreid staande stukjes Romeinse muur en middeleeuwse toegangspoorten. Keulen was namelijk zowel in de Romeinse tijd als in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden ten noorden van de Alpen.

Voor meer eigentijdse bezienswaardigheden zit je in Keulen ook goed. Denk bijvoorbeeld aan het Skulpturenpark, een groot en gratis park bomvol beeldhouwwerken. De Kölner Zoo, de dierentuin van de stad, heeft verder een van de grootste olifantenkuddes van Europa. Wat je tenslotte ook niet mag missen is de sierlijke Hohenzollernbrücke over de Rijn, hoewel echte waaghalzen natuurlijk niet de brug maar de kabelbaan iets verderop nemen.

Fascinerende musea

Ben je cultureel ingesteld? Dan ben je in Keulen in de juiste stad. Het Museum Ludwig voor moderne kunst en het Wallraf-Richartz Museum met kunst tot de 19e eeuw, behoren tot de meest vooraanstaande van Duitsland. Het Romeins-Germaanse museum laat je de antieke geschiedenis induiken, terwijl je in het NS-Documentatiecentrum kunt gruwelen in de voormalige kerkers van de Gestapo. Voor veel bezoekers de onbetwiste favoriet is echter het Imhoff-Schokoladenmuseum. Hier vind je echte cacaobomen, historische chocolademachines en zelfs een 3 meter hoge fontein van vloeibare chocolade!

Festivals en evenementen

56de34ae23900c295fb6164ca4a14a02.jpg

De grootste carnavalsoptocht van Europa vind je in Keulen

Wanneer je Keulen ook bezoekt, er is altijd wel iets te doen. Zo wordt ieder jaar in februari of begin maart de grootste carnavalsoptocht van Europa gehouden. De zomer en het najaar staan juist in het teken van festivals zoals Summerjam, een groot reggaefeest, en evenementen die in de beurshallen van de stad georganiseerd worden. Enkele van de bekendste zijn Photokina over fotografie en Gamescom, een groot computerspel-evenement. De winter tenslotte is ook een goede tijd om in Keulen te zijn. Op verschillende locaties in de stad kun je dan sfeervolle kerstmarkten aantreffen.

Eenvoudig te bereiken

Kortom, aan bezienswaardigheden en activiteiten is er geen gebrek in Keulen. Minstens zo goed om te weten is dat Keulen vanuit Nederland ook eenvoudig te bereiken is. Vanaf Utrecht is het via de A12 en de Duitse A3 net iets meer dan 2 uur rijden. De intercity doet er ongeveer even lang over en brengt je direct naar Köln Hauptbahnhof, het station meteen naast de Dom van Keulen. Hoewel er genoeg in de stad te zien is om enkele dagen te blijven, is afhankelijk van waar je in Nederland woont het dus ook mogelijk dezelfde dag op en neer te gaan.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er precies in Keulen te doen is en wanneer? Dan kun je de nog volgende websites raadplegen voor meer uitgebreide informatie over de stad:

  • Köln Tourismus - officiële toeristische website van de stad Keulen (Duitstalig)
  • Bezoek Keulen - een redelijk uitgebreide Nederlandstalige website over Keulen
75

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website