Knossos paleis en Stier van Kreta

Daedalus was in de Griekse mythologie de zoon van Efpalamos, een Atheense prins en zoon van koning Erechtheus. De moeder van Daedalus was Iphinoy. Daedalus was in het oude Griekenland een ambachtsman en een bijzonder gewaardeerde architect. Hij stond bekend om zijn genialiteit, grote vindingrijkheid en zijn bekwaamheid op het gebied van beeldhouwkunst. In zijn werkplaats werkte neef Talo, na verloop van tijd werd Talo zo goed in zijn werk dat hij beter werd dan zijn leermeester. Daedalus werd jaloers op hem en gooide zijn neef van de Akropolis in Athene, Talo overleed. Daedalus werd vervolgens voor zijn daad gestraft en verbannen uit Athene.

594060512135d29af3b56986d8297e9c_medium.

Knossos Kreta

Koning Minos van het eiland Kreta bood aan om Daedalus en zijn zoon Ikarus onderdak te verlenen. Daedalus kwam op Kreta te wonen en de koning gaf hem opdracht om een paleis te bouwen. Zo ontstonden de beroemde paleizen van Kreta zoals het Paleis van Minos. Het Paleis van Minos of meestal het Paleis van Knossos genoemd werd een schitterend paleis met grote zalen en weelderige en kunstige versieringen. Het paleis in Knossos was een van de meesterwerken van Daedalus en het paleis wordt gezien als het centrum van de Minoïsche beschaving.

Stier van Kreta

De Stier van Kreta was in de Griekse mythologie geschonken aan koning Minos met de belofte om deze aan Poseidon te offeren. De Stier van Kreta of de Minos-stier was een bijzondere witte heilige stier. Minos vond de stier echter zo mooi en weigerde om deze te offeren, hij ruilde de stier om voor een gewone grijze stier en offerde de grijze stier. Poseidon werd kwaad en zorgde er voor dat koningin Pasiphaë, de vrouw van koning Minos in een vlaag van verstandsverbijstering vreemd ging met de Stier van Kreta. Uit deze verbintenis werd Minotauros geboren, een mythologische figuur : half man en half stier. De Minotaurus had de kop en staart van een stier maar het lichaam van een man.

32c356031f0a923804dbfe455f932081_medium.Koning Minos wist dat Daedalus had geholpen om de verbintenis tussen de vrouw van de koning en de stier mogelijk te maken. De koning besloot dat Daedalus Kreta nooit meer mocht verlaten en alle schepen die van het eiland Kreta vertrokken werden voortaan gecontroleerd. Daedalus besloot uiteindelijk dat hij alleen vliegend als een vogel weg kon komen, hij maakte twee paar vleugels door veren met bijenwas samen te plakken.

Ikarus

4bb7899b47113b702a07fdf2dd0a7384_medium.Het ene paar vleugels was voor zijn zoon Ikarus (Icaros), het andere paar voor hemzelf. Het lukte hun om van Kreta af te vliegen maar Ikarus was zo onder de indruk van het feit dat hij kon vliegen dat hij steeds hogen en hoger vloog. Ikarus kwam op een gegeven moment te dicht bij de zon en de bijenwas van de vleugels begon te smelten. Hij verloor zijn vleugels en verdronk in zee, deze zee kreeg de naam : Ikarische Zee bij het Griekse eilandje Ikaria. Daedalus vloog verder en kwam uiteindelijk terecht in Sicilië waar hij de rest van zijn leven woonde en schitterende bouwkundige werken schiep.

81

1 Comments

Chrisrik

Thursday, August 22, 2019 Reply

heel mooi en leerrijk artikel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website