Milestii Mici, de grootste wijnkelder ter wereld.

Oost Europa, Republica Moldova, bij ons beter gekend als Moldavië. Gekneld tussen de twee giganten, Oekraine en Roemenie ligt de kleine republiek Moldavië. Met een oppervlakte van 33.846 km² is het landje ongeveer zo groot als Belgie maar verschrikkelijk arm. De amper 3,4 Miljoen inwoners behoren tot de armsten van Europa. Toch heeft dit land enkele troeven.

 

Neen toeristen uit West-Europa komen er vrijwel nooit hoewel het land echt wel enkele aantrekkelijke toeristische troeven heeft. Neen het land heeft geen prachtige stranden, geen warme zeeen Geen palmbomen en al zeker geen winkeltjes langs een of andere riviera of costa. Wel heeft het land de hoofdstad Chisinau, een rustige maar prachtige stad met schitterende gebouwen, kerken en parken. Het Hincu en Capriana-klooster, de meest prominente kloosters van Moldavië. De knappe steden Balti, Soroca en in het in Transnistrië gelegen Tighina en Tiraspol. En vooral Milestii Mici, de place to be voor wijnliefhebbers. Moldavië staat bekend om zijn wijnen. De wijnen hebben een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding en zijn de belangrijkste toeristentrekker van het land.

 

            61a932cc2de5b9158523109f1d2e7dec_medium.

 

Milestii Mici is een kleine stad, amper 4500 inwoners, 20 kilometer ten zuiden gelegen van de hoofdstad Chisinau. Het is een klein Moldavisch dorp met een lange geschiedenis. Het kwam al vroeg in de geschriften voor. Er zijn enkele verwijzingen naar het dorp in manuscripten van 30 maart 1528 en bij opgravingen in het gebied werden resten aangetroffen uit verschillende perioden en culturen, vanaf de tiende à elfde eeuw voor Christus. Toch bevindt het belangrijkste deel van Milestii Mici zich niet boven de grond maar ondergronds.

 

            499ba6b6b796eddc8872a5730d0ca7a8_medium.

 

In het verleden werd er veelvuldig kalksteen gedolven door de lokale bevolking. Kalksteen gebruikt om de steden op te bouwen. Hierdoor onstonden grote ondergrondse mijngangen, deze zijn later voor een groot deel in gebruik genomen als rijpings- en opslagplaats voor de wijnen van Milestii Mici, en zijn een toeristische attractie. Want geef nu toe, wie wil er nu eens niet de allergrootste wijnkelder ter wereld bezichtigen. Milestii Mici is een wijnmakerij die een ondergrondse stad vol wijnen bezit, ruim 200 kilometer gangen liggen volgestouwd met wijnen. Tienduizenden eiken vaten zo groot als treinwagons, 20 miljoen flessen wijn, inclusief markante museumstukken. 200 kilometer afwandelen is natuurlijk onmogelijk. Vandaar dat je als toerist met jouw eigen auto of met een lokaal gehuurd soort golfkarretje door de donkere gangen kan rijden. In de lichten van je auto zie je links en rechts de immens grote wijnvaten voorbij glijden.  

 

            1032706042d9cbd44b93033b1972254e_medium.

 

Wanneer je op eigen initiatief de tunnels gaan bezoeken is het gebruiken van een map echt geen overbodige luxe. De gangen van de wijnkelder hebben hun eigen straatnamen die verwijzen naar bekende wijnen zoals Cabernet, Aligote en Feteasca. Hier en daar kom je aan grote verlichte gangen waar je kan uitstappen en tussen de miljoenen wijnflessen rondwandelen.  Met een gemiddelde temperatuur in de tunnels van amper 12 a 14 graden en vochtigheid rond de 90 %, voel je de kilte en klamme lucht zo onder je kleding kruipen. Naast de indrukwekkende opslagruimtes is het tevens ook mogelijk om ondergronds tussen de wijnen verschillende wijnproeverijen te houden, die gecombineerd worden met allerlei Moldavische gerechten.

 

            4603008e19c465b639564a93e7afea01_medium.

 

Interesse gekregen? Bekijk dan zeker dit you tube filmpje 

Milestii Mici winery

 

                                             © Gymbo 2018
                                             Pictures: Google

 

 

 

162

14 Comments

Gymbo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Ik denk dat je die wijnen heel moeilijk kan vinden hier. Misschien enkel in Oost europese winkeltjes maar zeker niet in de gewone supermarkten. Geen idee wat we met die wijnen allemaal doen maar weet wel dat ze daar in die omstandigheden makkelijk 100 jaar kunnen liggen.

Candice Simionescu

Thursday, August 1, 2019 Reply

Had er ook nog nooit van gehoord. Wel van Servische en die schijnt best lekker te zijn, maar ik drink helemaal geen alcohol meer.

Zevenblad

Thursday, August 1, 2019 Reply

Wat een mooi artikel over een vrijwel onbekend land! Ik heb ook nog nergens bij een slijter of in een supermarkt wijnen uit Moldavië gezien. Ik zal er eens op letten. Die ondergrondse opslag is werkelijk indrukwekkend. Wat doen ze toch met al die wijn? Die kunnen ze daar onmogelijk zelf opdrinken.

Gymbo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Met de auto rij je door de gangen maar je kan ook uitstappen . Er zijn ook grote ondergrondse kamers om wijnen te proeven. De gangen die volledig leeg zijn zijn volledig donker en kan je in maar best toch niet doen als je de weg niet kent.

Willemijntje

Thursday, August 1, 2019 Reply

Bijzonder leuk artikel. Neem aan dat de toerist enkel in de gangen met vaten mag komen.

Candice Simionescu

Thursday, August 1, 2019 Reply

Mwah …. was iets meer dan alleen eigen keuze. Iets met hart en wat ze fallen noemen speelde ook een aardige rol bij die keuze.

Gymbo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Sterke keuze van je, Totaal geen alcohol meer. .

Candice Simionescu

Thursday, August 1, 2019 Reply

Jammer dat ik geen alcohol meer drink ... want dit maakt je best dorstig. Heerlijk artikel van je.

Gymbo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Voor velen in west Europa onbekend. Jammer eigenlijk.

Leonardo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Leuk artikel over een mij totaal onbekend land.

Gymbo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Mercie Yneke

Yneke

Thursday, August 1, 2019 Reply

Ik had hier nog nooit van gehoord. Wat een indrukwekkende wijnkelder. Graag gelezen!

Gymbo

Thursday, August 1, 2019 Reply

Als je van niet standard toeristische uitjes houdt is dit wel een aanrader. Zulke reizen zijn enkel mensen die graag iets anders doen en niet in luxe aan zwembadjes willen liggen. Luxe is in meeste Oost Europes landen een totaal ander gegeven. Hoewel het begint op te komen.

Robin93

Thursday, August 1, 2019 Reply

Leerzaam stuk, want ik weet nauwelijks iets van dit land. Top zo'n ondergronds ritje langs zulke enorme wijnvaten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website