Pulau Payar Marine Park in Langkawi

Ik had nog nooit gesnorkeld en toen ik hoorde dat we tijdens onze trip in Maleisië de kans kregen om dit te doen, heb ik die natuurlijk meteen gegrepen. Ik was immers erg nieuwsgierig geworden, omdat iedereen er zo positief over was. Hoe mijn eerste snorkelervaring is geweest en hoe de locatie was, lees je hier.

 

 

 

Hoe kom je bij Pulau Payar
Je kunt alleen op het eiland Pulau Payar komen met een veerboot. Je kunt er ook alleen komen met een speciale organisatie, zoals bijvoorbeeld Coral Island, die wij hebben genomen. Je bent dan een hele dag in de weer op het eiland en er zit eten en snorkelmateriaal bij inbegrepen. De bus zal je dan oppikken bij je hotel, of in de buurt daarvan, om je naar de veerhaven te halen. Je kunt zowel vanaf het eiland Penang als het eiland Langkawi naar Pulau Payar gaan. Vanaf Langkawi duurt het drie kwartier tot een uur om op Pulau Payar te komen. Vanuit Penang is het ruim twee uur. Wij hebben het vanuit Langkawi gedaan.

 

9a2459c81335cda15c0fe67d927292a8_medium.

 


Prijzen
Er zijn verschillende instanties die naar Pulau Payar reizen. Wij hebben gebruik gemaakt van Coral Island. Het kostte 250 Ringgit voor een hele dag per persoon. Dit is ongeveer 50 euro. Het was de duurste trip van de hele vakantie.


Wat is Pulau Payar?
Pulau Payar is de beste snorkellocatie van West-Maleisië. Als je naar Borneo gaat of het Oosten van Maleisië, zijn er ook nog veel andere snorkelmogelijkheden. Je kunt er een dagtocht hebben, die helemaal in het teken staat van snorkelen of duiken. Het is een eiland met witte stranden en een blauwe zee. Er wonen geen mensen, behalve een parkwachter. Overnachten is er niet toegestaan. Er zijn op het eiland veel wandelmogelijkheden, maar alles draait natuurlijk om de vissen onder water. Omdat er niet gevist mag worden, zijn er ontzettend veel soorten vis in dit gebied.

218fa374c2becb213c286d70c648daad_medium.

Op weg naar het eiland
Als je boekt, krijg je een speciale sticker. Deze moet je op je kleding plakken, zodat de medewerkers kunnen zien waar je voor komt. Als je met de bus bent aangekomen, stap je over op de boot. De boot is een beetje krakkemikkig. De airco staat er erg koud en je bent verplicht om binnen te blijven zitten. Onderweg krijg je uitleg van de medewerkers over het snorkelen of duiken en kun je wat video’s bekijken van de dingen die je tegen kunt komen tijdens het snorkelen. Onderweg kregen we ook een polsbandje die we om konden doen en die tegen water kon. Je wordt dan naar het eiland gebracht. Al was dat in ons geval nog een hele uitdaging. De eerste dag dat we probeerden te gaan snorkelen, bleken de golven te hoog te zijn, waardoor het te gevaarlijk was om nog verder met de boot te gaan. We zijn toen omgekeerd. De volgende dag hebben we dit opnieuw geprobeerd. Het was een stuk beter weer, maar nog steeds was het water erg wild. We moesten daarom ergens halverwege overstappen op een kleiner bootje, om zo naar het eiland te komen. Dit nam aardig wat tijd in beslag en het was erg vreemd dat ze ervoor kozen om éérst al het eten en de snorkelspullen naar het eiland te brengen en daarna pas de mensen aan boord.

Regels op Pulau Payar
Er gelden enkele belangrijke regels op Pulau Payar. Zo mag je niet op het koraal gaan staan en geen schelpen of dieren meenemen van het eiland. Ook mag je niet zomaar gaan wandelen zonder toestemming. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk mensendingen op het eiland komen. Er zijn dus bijna geen gebouwen op het eiland. Om alles zo goed mogelijk intact te houden is het belangrijk dat je je aan de regels houdt. De regels worden door het personeel nog eens extra verduidelijkt.

Snorkelen
Je kunt bij Pulau Payar zowel snorkelen als duiken. Het duiken heb ik niet gedaan, dus ik kan hier niets over schrijven. Het snorkelen heb ik wel gedaan. Je krijgt van de medewerkers een reddingsvest (dat ben je verplicht aan te doen als je in Maleisië gaat snorkelen), een snorkel en een duikbril. Eventueel kun je ook flippers nemen. Dit heb ik niet gedaan. Je hebt vervolgens de hele dag de tijd om te snorkelen, op bepaalde momenten na, zoals bijvoorbeeld het shark feeden (later meer hierover). Vanwege het wilde water, was het snorkelen niet zoals ik me had voorgesteld. Je moest echt vlak aan de kust blijven wilde je wat zien, zodra je verder ging, zag je helemaal niets meer. Al dat mooie koraal en de vele vissensoorten die ik in de boot op het filmpje heb gezien, heb ik nu dus niet kunnen zien. Er waren gelukkig wel vissen, voornamelijk twee verschillende soorten en het was toch een hele leuke belevenis om te snorkelen. De vissen door een duikbril onder water zien is heel anders dan van bovenaf. Het is ook heel grappig hoe sommige vissen je echt aan lijken te kijken. Ik heb ook één haai gezien. Geen grote, maar redelijk kleine die later ook bij het shark feeden goed te zien waren. En ik zag een klein krabbetje over de bodem van de zee lopen, maar dat was dan ook echt alles. Er schijnen ook inktvissen, schildpadden en nemo-visjes voor te komen. Niets van gezien, evenals het vele koraal dat er zou moeten zijn. Een ander nadeel was dat er erg veel mensen waren en dat je snel een flipper in je gezicht kon krijgen. Dat kwam vooral omdat iedereen aan de kust moest blijven om iets te zien en er verderop niets meer te zien was. Mensen konden dus niet echt verspreiden.

Onderwater platform
Bij Pulau Payar is ook een onderwater platform. Je kunt dan het onderwaterleven zien door een glazen wand. Vanwege het wilde water was dit echter niet toegankelijk tijdens onze trip. Ik kan hier dus helaas niets over schrijven.

Lunch
De lunch was bij onze volle dag inbegrepen, samen met een flesje water. De lunch was vrij simpel, met wat brood met tonijn erop en een kippenvleugel. Er zat een appel bij. Het smaakte redelijk, maar was niet heel fantastisch.

Shark Feeden
Vlak na de lunch lieten de medewerkers ons van dichtbij de haaien zien. Dit deden ze door stukjes vlees in het water te gooien, waar de haaien op afkomen. Het gaat hier om kleine haaien, die niet gevaarlijk zijn voor mensen. Maar toch kun je beter niet snorkelen op het moment dat ze gevoerd worden. Ze kunnen jouw been of arm aanzien voor iets anders en je flink bijten. Vanaf een soort pier kun je de haaien goed bekijken, want ze komen echt bij het oppervlakte. Ik vond het wel leuk om dit te zien, vooral als er soms meerdere haaien bij elkaar kwamen om het voedsel te pakken. Haaien hebben zeker iets interessants.

Personeel
Het personeel van Coral Island, die de trip voor ons verzorgde, was ontzettend vriendelijk. In de boot en op het eiland zelf vertelden ze precies wat ons te wachten staat. Toen we de eerste dag tijdens de heenweg alweer moesten terugkeren vanwege de golven, gingen ze er heel goed mee om. We werden netjes teruggebracht met de bus en we kregen de optie om de trip te verplaatsen naar een andere datum, of het geld terugkrijgen. Ook op het eiland waren ze erg vriendelijk. Toen ik telkens water in mijn duikbril kreeg, heb ik gevraagd wat ik moest doen. Ze legden me het perfect uit en toen had ik nergens meer last van. Het viel me ook op dat ze erg geïnteresseerd in ons waren. We zagen er natuurlijk heel anders uit dan de meeste mensen die er kwamen, aangezien het vooral mensen uit Maleisië zelf waren. We kregen erg veel vragen over Nederland, dat vond ik wel grappig. Het enige punt van kritiek is dat er voordat we gingen snorkelen geen algemene tips kwamen voor mensen die voor de eerste keer gingen snorkelen, zoals ik. Ik heb toen ik voor de eerste keer het water inging vooral aan andere mensen gevraagd wat ik nou eigenlijk moest doen. Dit had wel iets beter gekund.

Spullen veilig bewaren
Op het eiland zijn geen kluisjes of andere mogelijkheden om je spullen achter te laten. Maar om het in je tas te laten, dat is ook weer zo... Gelukkig had de organisatie van Coral Island hier iets op gevonden. Ze hebben een soort kratten waar je je spullen in kunt laten. Ieder krat heeft zijn eigen nummer en dit nummer wordt op je armband geschreven met een watervaste stift. Je kunt in deze kratten je belangrijke spullen laten, zoals je portemonnee en camera. Je kunt ook ieder moment iets in de kratten stoppen of eruit halen. Er staat altijd iemand bij de kratten, waardoor het dus praktisch onmogelijk is om iets van iemand anders mee te pakken. Best een fijn idee en het systeem werkte prima.

Horeca
Er is op Pulau Payar geen horeca aanwezig. Dit om het eiland zoveel mogelijk op zijn natuurlijke wijze te houden. Je moet het dus doen met het lunchpakketje van de organisatie met wie je er bent en je eigen spullen. Ik raad dan ook aan om iets mee te nemen. Dit hadden wij niet gedaan en waren op de terugweg
flauw. We wilden maar wat graag iets zouts eten en wat meer drinken. Iets van chips en drinken meenemen is dus een aanrader. Natuurlijk mag je geen afval weggooien. Iets wat helaas toch nog regelmatig gebeurd, waardoor er toch nog behoorlijk wat viezigheid op het strand ligt.

Toiletten
Er is een toiletgebouw. Er werd ons verteld dat het doorspoelen van de wc met water uit de zee gaat. Toen ik naar de wc ging kon ik echter niet doorspoelen. Ook de slang die in Maleisië gebruikt wordt om je achterste mee schoon te maken, deed het niet. Toch zag het er allemaal erg schoon uit en hing er geen vervelend geurtje in het toiletgebouw. Dat verbaasde me erg, ik heb tijdens mijn reis veel viezere toiletten gezien. Behalve toiletten waren er ook enkele kleedkamers (omkleden in Maleisië in het openbaar is niet toegestaan). Van de kleedkamers heb ik geen gebruik gemaakt, omdat ik in de zon al was opgedroogd.

e8a331871bdc0083e90f02c467d88225_medium.


Mijn mening
Ik heb hele gemengde gevoelens over deze trip. Het water was zo wild, dat ik eigenlijk niet een geweldige eerste snorkelervaring heb gehad. De eerste dag dat we het wilden doen, ging het zelfs niet door, vanwege het weer. Dit werd gelukkig wel netjes afgehandeld, maar we waren wel zeker vier uur verder toen we weer in ons hotel waren. Als je tijdens een vakantie maar kort ergens bent, zoals bij ons het geval was, dan is dit heel vervelend. Je mist namelijk al een hele ochtend, waarin je veel had kunnen doen. De dag daarna duurde het ook heel erg lang tot we eens op het eiland waren, omdat we met een kleiner bootje opgehaald moesten worden. Daarnaast viel het snorkelen ietwat tegen. Ik heb wel veel vissen gezien, maar het waren allemaal dezelfde. Ik heb veel reacties gelezen op internet, waarin mensen extreem enthousiast zijn omdat ze zoveel verschillende vissen hebben gezien. Ik was er dus echt op een verkeerde tijd. Toch vond ik het geweldig dat ik eindelijk een keer ben wezen snorkelen en de visjes heb kunnen zien. Ik weet nu ook dat ik zeker nog een keer wil snorkelen, maar dan hopelijk met méér soorten vissen en koraal. Dat heb ik nu toch echt gemist. Een hele dag snorkelen zou echt geweldig zijn als je veel verschillende dingen ziet, maar omdat het nu alleen maar hetzelfde was, duurde de dag ook wat lang. Al moet ik zeggen dat het ook best leuk is om op de pier te zitten en te kijken naar alle snorkelaars in het water en de vele visjes die je ziet. Ook het shark feeden was erg bijzonder. Het was leuk om de haaien van zo dichtbij te zien en later zelfs tijdens het snorkelen. Ik vond dit wel wat hebben. De locatie is ook echt geweldig; een prachtig wit strand en blauw water, precies zoals je op foto’s ziet van tropische eilanden. De organisatie was ook echt geweldig. Alles werd heel goed geregeld en de medewerkers waren vreselijk aardig. Ze waren oprecht geïnteresseerd in de mensen die met hen meegingen, terwijl ze na een dag alweer weg zijn en de dag erna nieuwe mensen komen. Ik raad mensen aan om naar deze snorkellocatie te gaan als ze op Penang of Langkawi zitten. Het weer heb je niet in de hand en ik ga er vanuit dat het meestal prima weer is en dat het water minder wild is. Je kunt dan schijnbaar echt heel veel zien, dat is wel gebleken uit de positieve reacties op internet. Toch kan ik deze locatie niet meer sterren geven dan drie. Dat komt vooral omdat het niet was wat ik had voorgesteld en het ook niet ging zoals het zou moeten. Ik heb wel een leuke dag gehad, maar een leuke dag is natuurlijk niet het enige waar je de sterren op baseert.

70

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website