Stedentrip Barcelona (1) enkele bezienswaardigheden

cd602c0bf804b1fd5b2c4a7518e3565f_medium.Midden tussen diverse kleine, schilderachtige vissersplaatsjes en bekende toeristen-costa’s ligt de stad Barcelona als een parel van geschiedenis, kunst en cultuur, maar ook van havens en handel, aan de Middellandse Zee. Barcelona is niet alleen een bekende en mooie stad, maar het kent ook een rijke geschiedenis, vooral in de oude stadskern. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, een autonoom bestuurd gebied in het noordwesten van het Iberisch schiereiland, en geldt als de op één na grootste stad van Spanje (alleen Madrid telt meer inwoners).

Museu-Monestir de Pedralbes

Ten noordwesten van de stad ligt een gotisch kloostercomplex, dat in 1326 werd gebouwd in opdracht van koningin-weduwe Elisenda de Moncada (1292-1364). Zij gebruikte het geld, dat zij had geërfd van haar man (koning Jaime II de Aragón), voor de bouw ervan en betrok het klooster later zelf als non. Elisenda werd hier ook begraven; het is mogelijk om haar albasten graftombe in de muur van het drie verdiepingen tellende kloostercomplex te zien en te bezoeken.

7a4e307fc077e75ca5db90b8707cdc80_medium.De naam van het klooster stamt af van het Latijnse ‘petras albas’, hetgeen kan worden vertaald als ‘witte stenen’. Het klooster werd namelijk ooit met witte stenen gebouwd en moet een prachtige aanblik hebben gegeven. Na 7 eeuwen zijn de muren van het klooster bij lange na niet wit meer, maar het complex ziet er in de schilderachtige omgeving nog steeds mooi uit.

Het Monestir de Pedralbes bleef voor het gewone publiek gesloten tot 1983, toen een deel ervan werd omgebouwd tot museum. Het kloostercomplex is overigens niet veel veranderd sinds het werd gebouwd: een bezoek voelt daarom als een reis naar de 14e eeuw. Als bezienswaardigheden in het museum gelden de middeleeuwse keuken, apotheek en ziekenzaal. Daarnaast zijn er diverse goed bewaard gebleven muurschilderingen, middeleeuws meubilair en oude manuscripten te bewonderen. De kerk van het klooster bevat een aantal fraaie gebrandschilderde ramen.

Tibidabo

fdddb697ae0422e05046ecaf8ecec34a_medium.Een spectaculaire uitkijkplaats over Barcelona biedt Tibidabo, een berg ten noordwesten van de stad. Met een hoogte van 512 meter is het de hoogste berg in de bergketen Serra de Collserola (in het Catalaans) en biedt uitzicht over de stad en de nabijgelegen kust. Volgens de lokale bevolking kun je op een heldere dag vanaf Tibidabo zelfs Mallorca zien liggen. Op de berg zelf zijn overigens diverse dingen te bezichtigen of activiteiten te ondernemen. Zo is er een Rooms-katholieke kerk, de Temple de Sagrat Cor, die wel wordt vergeleken met de Sacre-Coeur in Parijs, omdat beide enerzijds op een hoogte zijn gebouwd en anderzijds omdat ze dezelfde naam dragen. Verder is er nog een mooi attractiepark.

bba6f0bfa01e5787f1531c4cb29871a1_medium.Verreweg de leukste manier om Tibidabo te beklimmen is de Funicular del Tibidabo, de kabeltram die van het Plaça del Doctor Andreu aan de voet tot aan de top van de berg loopt. De kabeltram werd in 1901 in gebruik genomen en kan per keer 133 passagiers mee naar boven nemen. Barcelona heeft overigens nog twee andere kabeltrams: de Funicular de Vallvidrera (verbinding van de Vallès Metro naar Vallvidrera in de Collserola-bergketen) en de Funicular de Montjuïc.

Het Parc d’Atraccions Tibidabo is een klassiek attractiepark, dat zijn poorten opende in 1908. Hoewel er inmiddels ook moderne attracties zijn gebouwd, lijken de ouderwetse nog steeds het meest populair te zijn. Hiertoe behoren een carrousel, een reuzenrad, diverse op muntjes werkende automaten en de rondvliegende Avió, een vliegtuigattractie die als sinds 1928 in bedrijf is.

Park Güell

202cef3b673bfba5f75b30d2067b3169_medium.Overal waar je kijkt, ziet dit park er uit als een vreemd wonderland. Het is een creatie van architect en ontwerper Antoni Gaudí (1852-1926). Bij de entree word je begroet door twee portierswoningen, die er uitzien als peperkoekhuisjes. Eén ervan heeft zelfs een grote blauw-witte toren. Daarna vind je een enorme waterspuitende mozaïeken hagedis, die over de verdere toegang naar het hoofdgedeelte van het park kijkt. Er staan stenen zuilen, die er uitzien als bomen en samen een bos vormen, en kleurrijke mozaïeken als afscheidingen of als zitbanken.

In het park ligt ook het Casa Museu Gaudí oftewel het woonhuis, waar Gaudí van 1906 tot 1925 verbleef.

ff819f5cd8cf914c5cb6ffdd82881721_medium.Oorspronkelijk zouden er op het terrein van Park Güell 60 huizen worden gebouwd, maar uiteindelijk werden er maar 2 opgeleverd en in één ervan, het huidige museum, woonde de architect dus ooit zelf.

Hoewel Gaudí niet had bedoeld, dat dit park open zou zijn voor het publiek, wordt Park Güell tegenwoordig door meer dan 9 miljoen mensen per jaar bezocht.

Sagrada Familia

84d4545d214bf056b6da7a9e6e6e414e_medium.De inmiddels welbekende Sagrada Familia (voluit: Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família) begon als een bijna onmogelijk, ambiteus plan, dat werd ontworpen en gestart door de Catalaanse architect Antoni Gaudí. Hij was zo toegewijd aan zijn ontwerp voor de kathedraal, dat hij – eenmaal klaar met het ontwerp en met de bouw van Park Güell – de rest van zijn leven besteedde aan de bouw ervan. Gaudí verhuisde in 1925 zelfs naar een werkplaats op het bouwterrein om er maar zo dicht mogelijk bij te zijn, mochten er zich vragen of problemen opdoen (iets wat hij overigens ook eerder in Park Güel had gedaan). De eerste bouwactiviteiten vonden al plaats in 1882.

6fa2d3cca7ed51b90316f3c74bc56c14_medium.Toen Gaudí op 7 juni 1926 in gedachten zijn dagelijkse wandeling maakte naar de Sant Felip Nen-kerk, liep hij onder een tram en verloor het bewustzijn. Omdat hij altijd rondliep in oude kleding en verder geen identiteitspapieren bij zich droeg, dacht men dat hij een bedelaar was. Hij kreeg daarom niet gelijk medische hulp. Uiteindelijk werd Gaudí door enkele omstanders in een taxi naar het Santa Creu i San Pau-ziekenhuis gebracht, waar hij echter nauwelijks werd verpleegd. Pas toen Mosén Gil Parés, de kapelaan van de Sagrada Familia, hem de volgende dag identificeerde, kwam het ziekenhuis in actie. Toen was Gaudí’s toestand echter al zover verslechterd dat hij twee dagen later, op 10 juni, stierf. Tijdens zijn begrafenis was de belangstelling groot en de halve stad liep mee in de uitvaartprocessie naar – heel passend – de Sagrada Familia, waar Gaudí werd bijgezet in een crypte.

Op het moment, dat Gaudí stierf, was nog maar 20% van het bouwwerk klaar. Omdat de financiën voor de bouw vanaf het begin kwamen uit giften en donaties, duurde de bouw voort en voort. Wel werd de Sagrada Familia in 2010 officieel gewijd als Rooms-katholieke kathedraal.

2809ce0dbdfd6055d5abcaf1351d448e_medium.Men hoopt de Sagrada Familia in 2026 – precies 100 jaar nadat Gaudí stierf – gereed te hebben. Dan zal de kathedraal 18 torens bezitten, een aantal pijporgels bevatten (met in totaal waarschijnlijk zo’n 8.000 pijpen) en plaats bieden aan 9.000 mensen.

De Sagrada Familia is in totaal 90 meter lang, 60 meter breed en – op het hoogste punt van de torens – zelfs 170 meter hoog; het wordt het hoogste religieuze bouwwerk ter wereld.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het Hospitaal van het Heilige Kruis en Sint Paul is een voormalig ziekenhuis in de stadswijk El Guinardó, ten noordoosten van de Sagrada Familie. Het werd gebouwd tussen 1901 en 1930. Het was niet alleen Barcelona’s belangrijkste ziekenhuis, maar ook het mooiste.

5a55c35f9627f80659826e2d1190fd2b_medium.Het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau is namelijk een voorbeeld van het Catalaanse modernisme, een beweging die aan het begin van de 20e eeuw ontstond. Het was de moderne kunstenaar Lluis Domènech i Montaner (1850-1923), die het gebouwencomplex ontwierp. Zijn idee was om een ziekenhuis te bouwen, waarin de patiënten niet alleen medisch zouden worden behandeld, maar dat hen ook als omgeving gelukkiger zou maken. Het complex bestaat uit 16 paviljoens, die allemaal zo uitgebreid zijn gedecoreerd, dat ze aanvoelen als kamers in een paleis. Het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau werd in 2009 als ziekenhuis gesloten, maar staat sindsdien op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Verteld door:

© ZiaRia.

(2019) Foto's: Office.microsoft.com, Pixabay.com, Wikimedia Commons.

 

925533c09d082aa7ea098ce5d3fe5c5b_medium.Kijk voor andere artikelen en verhalen eventueel ook eens naar:

Stedentrip-Parijs-(1)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Parijs-(2)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Parijs-(3)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Parijs-(4)-enkele-bezienswaardigheden

Of lees verder op:

https://tallsay.com/ziaria of

https://ziariasblog.wordpress.com/

 

66

10 Comments

ZiaRia

Monday, April 29, 2019 Reply

Helemaal waar en ik vind het zomers ook nog eens te warm, maar in voor- of najaar is het een mooie stad om te bezoeken.

Leonardo

Monday, April 29, 2019 Reply

Barcelona is een gezellige stad, dat zondermeer. Maar het is mij daar zomers veel te druk en te toeristisch.

Asmay

Monday, April 29, 2019 Reply

Mooi artikel! De keren dat ik er ben geweest, was meestal in maart, april en mei en dan gaat het meestal wel met de drukte. Prachtige stad met veel interessante bezienswaardigheden.

ZiaRia

Monday, April 29, 2019 Reply

Dank!

Oxalis

Monday, April 29, 2019 Reply

Wordt (zo te zien) weer een mooie reeks over een stad, die het bekijken meer dan waard is.

Robin93

Monday, April 29, 2019 Reply

Mooie stad met voor ieder wat wils. Al diverse keren in september/oktober geweest; dan is het nog warm genoeg, maar beslist minder druk. De typische toeristenattracties zijn dan echter meestal wel gesloten.

ZiaRia

Monday, April 29, 2019 Reply

Goede tip!

Zevenblad

Monday, April 29, 2019 Reply

Een prachtige stad met een heel aparte architectuur. Het is heel opmerkelijk hoe één man (Gaudi) het character van een hele stad kan bepalen. De Sagrada Familia is inderdaad iets aparts: een kruising tussen een gotische kathedraal en de Efteling, of Disneyworld. Rond de paasdagen lijkt mij de meest geschikte tijd: dan bloeit daar zoveel...

ZiaRia

Monday, April 29, 2019 Reply

Leuk! Er komen nog een paar artikelen over Barcelona aan.

Willemijntje

Monday, April 29, 2019 Reply

Inmiddels al heel wat jaartjes terug, dat ik daar voor het laatst geweest ben. Een feest van herkenning dit artikel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website