Stedentrip Parijs (3) enkele bezienswaardigheden

Les Invalides 59872d1f53bf18576053f1a77c9a40dc_medium.

In 1670 beval Lodewijk XIV (ook wel: de Zonnekoning) de bouw van het Hôtel National des Invalides op het Île de la Cité in de Seine. Het was bedoeld als hospitaal en tehuis voor oorlogsveteranen. Hoewel het idee erachter menslievend lijkt, was het dat niet per se. Terugkerende soldaten (en deserteurs), die huis noch haard meer bezaten, waren namelijk vaak een bron van kleine criminaliteit, onrust en ordeverstoring. Praktisch gezien was het dus gewoon handiger en veiliger, om een (verplichte) verblijfplaats voor hen te bouwen en hen zo van de straat te houden.

Voor de meeste mensen geldt de bestorming van de Bastille als het begin van de Franse Revolutie. Echter, eigenlijk begon die een dag eerder bij Les Invalides. Behalve een thuis voor oorlogsveteranen, was Les Invalides tegelijk het arsenaal van de koning, waar een grote voorraad wapens was opgeslagen. Een menigte van circa 60.000 koppen wist op 13 juli 1789 in het arsenaal in te breken en veel wapens mee te nemen (onder meer 10 kanonnen en 28.000 musketten). Buskruit of munitie waren echter niet opgeslagen in Les Invalides, maar in de Bastille, dus daar ging men de volgende dag op af. fc838c650d04e4fbcb7d8e5fc20136f5_medium.

Van origine was de koepel van Les Invalides een besloten koninklijke kapel, maar tegenwoordig is het een militair mausoleum. Zo is bijvoorbeeld de as van Napoléon Bonaparte hier in een tombe bijgezet, maar ook een aantal andere belangrijke Franse militairen zijn hier begraven. Voor de meesten van hen ging het daarbij om hun hele lichaam, maar van sommigen is alleen hun hoofd hier bijgezet.

La Conciergerie

Oorspronkelijk was de Conciergerie een Merovingisch paleis (Palais de la Cité) en de officiële residentie van de Frankische koningen tijdens de middeleeuwen (10e-14e eeuw). Onder Filips IV of ook wel Filips de Schone (1269-1314) werd het paleis behoorlijk versterkt en uitgebreid (met onder meer het huidige Palais de Justice en de Sainte-Chapelle).

30e9ed96ee4cd0426e7738d2553ea78f_medium.Het complex bevat nog de oudste, intact zijnde, middeleeuwse zaal in Europa. Ook enkele andere zaken uit die tijd zijn bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld de martelkamer in de zogenaamde ‘goedgebekte’ toren, waar gevangenen agressief en wreed werden ‘aangemoedigd’ te ‘zingen als een vogel’ (oftewel te bekennen).

Van 1391 tot 1914 heeft de Conciergerie als gevangenis gefungeerd. Over het algemeen waren er 3 typen van accommodatie voor de gevangenen. De armsten sliepen op de met stro bedekte vloer in gemeenschappelijke cellen. Degenen, die zich iets meer konden veroorloven, sliepen op een eenvoudig bed in de gemeenschappelijke cellen. De rijken echter, konden voor de duur van hun straf de beschikking over een aparte cel, met bed, bureau en zelfs materiaal om te lezen en/of te schrijven, zoals boeken, papier en pennen, kopen.

0d6f6dcd7342ab97d13143284e9781d9_medium.De Conciergerie is het meest bekend (of berucht) geworden door de rol, die het complex speelde tijdens de Franse Revolutie. Duizenden werden hier vastgehouden, in afwachting van hun executie door de guillotine. De meest prestigieue gevangene hier was destijds nummer 280: Marie-Antoinette, koningin van Frankrijk. Een nabootsing van hoe haar cel er destijds zou hebben uitgezien, kan vandaag de dag nog worden bezocht.

Palais de Justice

401bdf787465886896c7342602d894da_medium.De plek, waarop het Palais de Justice staat, kent een lange geschiedenis. Oorspronkelijk was het de officiële zetel van de Romeinse gouverneurs, toen Frankrijk nog voor het grootste deel door de Romeinen was bezet (van circa 100 voor Chr tot de 5e eeuw). In later eeuwen werd het complex als Palais de la Cité lange tijd de koninklijke residentie (zie ook bij la Conciergerie).

Berucht werd het tijdens de Franse Revolutie, toen de revolutionairen hier het meedogenloze Tribunal Révolutionaire voor met name politieke dissidenten installeerden. Met duizenden werden zij zonder meer tot de guillotine veroordeeld.

24e51cfc660ef07e09dbb29a00bd805d_medium.In het Palais de Justice zetelt nu de Franse Hoge Raad (Cour de Cassation). In de loop der tijd heeft deze Cour de Cassation enkele wonderlijke vonnissen geveld. Zo oordeelde de Raad, dat het illegaal is om foto’s van de Eiffeltoren bij nacht te publiceren. Dit, omdat de lichtopstelling in, op en rondom de Eiffeltoren te beschouwen zou zijn als een visuele presentatie en daarop is het auteursrecht van toepassing.

Sainte-Chapelle

Bijna tegen het Palais de Justice aan ligt de fraaie, vroeger koninklijke kapel, de Sainte-Chapelle, die werd gebouwd tussen 1238 en 1248. Veel van het gebouw werd zwaar beschadigd in het begin van de Franse Revolutie.

ea388f74dd093ee03428ceb0f14e700a_medium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als door een wonder bleven de grote gebrandschilderde ramen heel en werden ook tijdens de opvolgende onrustige jaren – onbedoeld – uitstekend beschermd; de revolutionairen namen de kerk namelijk in bezit en richtten deze in als administratief centrum. Torenhoge dossierkasten werden voor de ramen gezet, waardoor deze enerzijds aan het zicht waren onttrokken en anderzijds voor verder onheil werden behoed.

Notre Dame

8a05543979968617f749a6977f0d82d3_medium.Het gebied rond de Cathédrale de Notre Dame de Paris, zoals de naam voluit luidt, was van oudsher al een religieus centrum van Parijs. De Kelten (in Frankrijk: Galliërs) kenden dit al als heilige plek, de Romeinen bouwden er een tempel, die was gewijd aan de oppergod Jupiter, en de christenen zetten er een eerste eenvoudige basiliek neer. Deze werd op een gegeven moment vervangen door een Romaanse kerk.

5ea9303100cc0d852f3adcd47bc3b4ad_medium.In 1160 beval de toenmalige bisschop van Parijs, Maurice Sully, de sloop van de bestaande kerk, omdat deze ernstige fouten in de funderingen zou hebben gehad. Waarschijnlijker is echter, dat de nieuwbakken bisschop er een grotere, nieuwere, modernere kerk wilde neerzetten. In 1163 startte men met de bouw van wat nu de Notre Dame is; afgebouwd was was de kerk rond 1250. Vanaf die tijd tot 1345 werden nog verdere verfraaiingen aangebracht en mooie details uitgewerkt. (Rechts: vooraanzicht.)

Als je bij de kathedraal omhoog kijkt, zie je tal van monsterlijke waterspuwers dreigend naar beneden staren. Vroeger zorgde men ervoor, dat de waterspuwers een zo afschrikwekkend mogelijk uiterlijk hadden om het kwaad van de duivel af te weren. Daarnaast dienden zij echter een praktischer doel: door hun letterlijk uitstekende plaatsing aan het einde van de dakgoten, zorgden zij er voor dat het op het dak verzamelde regenwater, via hun ‘bek’, op enige afstand van de muren en funderingen naar beneden kon stromen en zo het gebouw niet kon ondermijnen.

81b09ef47e5ea9cfd46974e453a6a150_medium.Zelfs de Notre Dame ontsnapte niet aan de verwoestingen van de Franse Revolutie. De algemene afkeer van de monarchie leidde bijvoorbeeld tot de onthoofding van diverse beelden op de façade van de kathedraal. Men dacht namelijk, dat dit beelden waren van vroegere Franse koningen. Het waren echter beelden van de bijbelse koningen van Judea. Wonderlijk genoeg werden de stenen hoofden in 1977 in een nabijgelegen uitgraving teruggevonden.
(Rechts: achterkant van de kathedraal.)

Notre Dame wordt officieel beschouwd als het centrum van Parijs en dit wordt gemarkeerd met een bronzen ster in het plein voor de kathedraal.

Op 15 april 2019 brak (na werkzaamheden) een grote brand uit in de Notre Dame. De Parijse brandweer rukte massaal uit, maar kon niet voorkomen dat de grote spitse toren en het dak instortten. De voorkant bleef behouden en de vele schatten, kunstwerken en relikwieën konden worden gered, maar het interieur van de kathedraal is verder geheel uitgebrand. President Macron verklaarde, dat de Notre Dame hoe dan ook weer zal worden herbouwd en fondsenwerving daarvoor is al gestart. Het zal echter geruime tijd duren voor de kathedraal weer in de oude glorie is hersteld.

Métro de Paris

5763cee228b3203bcf1420a4f838bc60_medium.De rivier de Seine is bij tijden een flink obstakel geweest bij de bouw van de Parijse metro. Tijdens het begin van de aanleg was het voor de tunnelbouwers bijvoorbeeld noodzakelijk, om de grond zo’n 15 meter onder de rivier te bevriezen, om instorting te voorkomen.

In 1900 werd de Métro de Paris zonder verdere poespas geopend tijdens de toenmalige Wereldtentoonstelling. Het nieuwe ondergrondse vervoer was direct een succes, enerzijds omdat het verreweg de snelste manier was om binnen Parijs te reizen en anderzijds omdat het een welkom alternatief was voor de drukke, volle straten erboven.

a50d377ed3daa6631eea8ccdc1c268c8_medium.Destijds was de métro dan ook de duurste manier van openbaar vervoer en zeker niet toegankelijk voor iedereen. De metrowagens waren nog behoorlijk luxueus, met gepolijste houten banken en geëmailleerde decoraties.

Voor wie het kon betalen, was er zelfs een eerste klas-wagen, waar de zittingen ruimer waren en met zacht leer waren bekleed.

Echter, in 1910 overstroomde de Seine en liepen de tunnels onder water, waardoor métro-medewerkers de passagiers met vlotten en bootjes tussen de stations heen en weer moesten roeien. Dat komt gelukkig tegenwoordig niet meer voor.

 

Verteld door:

© ZiaRia.

(2019) Foto's: Office.microsoft.com, Pixabay.com, Wikimedia Commons.

 

2c5d413fb5374ead40c17ff876e5adfc_medium.Kijk voor andere artikelen en verhalen eventueel ook eens naar:

Stedentrip-Parijs-(1)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Parijs-(2)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Londen-(4)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Londen-(5)-enkele-bezienswaardigheden

Stedentrip-Londen-(6)-enkele-bezienswaardigheden

Of lees verder op:

https://tallsay.com/ziaria of

https://ziariasblog.wordpress.com/

 

32

9 Comments

Robin93

Thursday, February 21, 2019 Reply

Interessante info.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Leuke tips, deze bekende, maar ozo mooie bezienswaardigheden.

Oxalis

Thursday, February 21, 2019 Reply

Heel leuk, die kleine achtergrondverhaaltjes bij deze Parijse toeristische trekpleisters.

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dank! Het was een werk, maar zonder meer leuk om te doen.

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Wat een mooi artikel weer! Je hebt er veel werk van gemaakt. Vooral de geschiedenis van deze monumenten is interessant. Veel daarvan heb ik ooit geweten, maar dat was in de loop van de tijd weer weggezakt. Ja, de restanten van Napoleon: toen ik daar stond dacht ik: nu ben je nóg kleiner dan je al was... En de ramen van de St. Chapelle zijn alleen al een bezoek aan Parijs waard.

Rinajansen

Thursday, February 21, 2019 Reply

erg mooi artikel

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

Kan ik alleen maar aanraden!

Willemijntje

Thursday, February 21, 2019 Reply

Wederom genoten van dit artikel uit deze serie. Heb de Sainte-Chapelle nooit bezocht; prachtig die foto en wat moet het in het 'echt' adembenemend mooi zijn. Misschien toch nog eens een tripje Parijs doen!

Mippel

Thursday, February 21, 2019 Reply

Parijs, zeker de moeite waard om te bezoeken. Laatste keer dat wij geweest zijn was met de flix bus.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website